Update 13 November: de derdekwartaalcijfers cijfers van Exmar!
13 november 2023Update 1 december: Vantage Drilling International…
Exmar kondigde in zijn kwartaalresultaten op 10 november aan dat het in de maanden september en oktober van dit jaar een participatie van 11,5% heeft opgebouwd in Vantage Drilling International (hierna “Vantage”). Behoudens enkele algemene opmerkingen, werden er geen verdere details over meegedeeld. We merken dat deze investering terecht veel vragen oproept bij de minderheidsaandeelhouders van Exmar. Wat weten we op basis van de beschikbare publieke informatie?
Wat is de business van Vantage? Vantage is actief in de olie-en gassector. Meer concreet heeft het ten eerste een eigen vloot van 2 Jack-Ups (de ‘Topaz’ en de ‘Soehanah’) en 2 Floaters (de ‘Tungsten Explorer’ en de ‘Platinum Explorer’) in bezit. Jack-ups zijn verplaatsbare hefplatformen die via palen vastgezet worden in de bodem van de zee en die kunnen boren naar olie en gas. De Floaters zijn zelf-verplaatsbare boten die kunnen boren naar olie en gas. Naast deze eigen vloot, heeft Vantage ook enkele Jack-Ups en Floaters in beheer. Deze zijn in eigendom van externe partijen, zoals Seadrill, en worden door Vantage tegen een vergoeding beheerd.
Waar zit Vantage? Vantage heeft zijn gedeelde hoofdkantoor in Houston (US) en Dubai (UAE). De vennootschap zelf is echter geïncorporeerd op de Kaaimaneilanden.
Hoe zien de cijfers van Vantage eruit? Op 30 september 2023 zag de balans van Vantage er ongeveer uit als volgt. Aan de actiefzijde stonden er ten eerste 313 miljoen USD aan vaste activa, zijnde de 2 Jack-Ups en de 2 Floaters die hierboven werden beschreven en daarnaast 66 miljoen USD aan netto werkkapitaal.
De vaste activa hadden een aanschafwaarde van 654 miljoen USD bruto en zijn al voor 341 miljoen USD afgeschreven, om zo aan een netto-boekwaarde van 313 miljoen USD te komen. Zoals ook het geval is bij Exmar zelf: de netto-boekwaarde van de schepen is niet per definitie gelijk aan de marktwaarde ervan. De marktwaarde van deze vier boten is ons echter onbekend, maar is mogelijks substantieel hoger dan de boekwaarde ervan.
Deze zaken worden gefinancierd door enerzijds een eigen vermogen van 260 miljoen USD en daarnaast netto-financiële schulden van 119 miljoen USD. De netto-schulden van 119 miljoen USD zijn uit te splitsen in enerzijds een bruto-lening van 189 miljoen USD en anderzijds 70 miljoen USD aan cash die nog op de balans staat. De schulden zijn redelijk duur (coupon van 9,5% op jaarbasis!). Maar de balans ziet er dus al bij al redelijk gezond uit en er is voldoende cash aanwezig om verder te opereren.
Op vlak van resultaten draait Vantage dit jaar break-even in de eerste negen maanden. Deels mee veroorzaakt door de dure schulden die wegen op het goede operationele resultaat van het bedrijf.
Wie zijn de aandeelhouders van Vantage? Het aandeelhouderschap zit redelijk geconcentreerd. In het jaarverslag van 2022 worden de volgende vier partijen genoemd die een participatie hebben groter dan 5% van het uitstaande kapitaal: 1) Anchorage Capital Group (31,9%), 2) Cross Ocean Partners (15,9%), 3) GoldenTree Asset Management (14,2%) en 4) Bank of America Merrill Lynch (5,3%). Ook het management van Vantage bezit 1% van de aandelen.
Ondertussen is daar dus Exmar met 11,5% bijgekomen. Het is niet duidelijk of Exmar deze aandelen heeft gekocht van een van de genoemde aandeelhouders hierboven, dan wel van andere partijen die in blok hebben verkocht, ofwel van kleinere verkopende aandeelhouders.
Het is interessant te noteren dat er tussen de verschillende blokken aandeelhouders waarschijnlijk onenigheid is. Dit bewijst de stemming op de Aandeelhoudersvergadering van 26 september 2023 over de nieuwe bestuurders. Er waren ongeveer 75% van alle aandelen vertegenwoordigd. Van de vijf bestuurders die werden voorgedragen waren er drie bestuurders waar ongeveer 15% van de aanwezige aandeelhouders tegen de benoeming stemden en slechts 85% voor. Een van deze drie bestuurders is overigens de CEO van de groep zelf. Het lijkt dus alsof er een minderheid aan kleinere aandeelhouders nog in Vantage zit (waarschijnlijk de 25% die niet aanwezig was) en daarnaast twee blokken aan grotere aandeelhouders die tegenover elkaar staan.
Heeft Exmar zijn stukken gekocht van deze ontevreden aandeelhouders? Die er dan uit wilden? We weten het niet, maar het zou goed kunnen. In ieder geval komen de cijfers opvallend overeen: ongeveer 11% van het totale kapitaal van Vantage stemde tegen de benoeming van deze drie bestuurders eind september, en Exmar kondigt aan in september en oktober een goede…11% van de aandelen Vantage te hebben aangekocht. Of had Exmar de aandelen al aangekocht begin september en stemden zij tegen deze benoemingen? Ook goed mogelijk, maar we weten het niet.
Is Vantage beursgenoteerd? Tot recent werd er in het aandeel Vantage gehandeld op de OTC-markt in de US (ticker: VTDRF). Aan de laatste koers van 24,7 USD per aandeel, komt men aan een beurswaarde van zo’n 326 miljoen USD.
Verschillende mensen stellen zich vragen bij het bericht van 29 september 2023, de zogenaamde Form 15 bij de SEC. In dit bericht geeft Vantage te kennen van heden niet meer te willen voldoen aan de publicatieverplichtingen (kwartaal-, halfjaar- en jaarrapporteringen) volgens de norm opgelegd door de SEC en benodigd om in de US genoteerd te kunnen zijn. Er zullen nog cijfers worden gepubliceerd, maar dit op eigen basis, en niet meer conform met de SEC-verordeningen. Deze stap wordt hoogstwaarschijnlijk genomen binnen het kader van een potentiële delisting, waarbij de beursnotering van Vantage op termijn zal verdwijnen. Sowieso is er sinds 17 november 2023 ook niet meer gehandeld geweest in het aandeel Vantage.
Dit laatste hoeft voor Exmar geen probleem te zijn. Hoogstwaarschijnlijk waren zij ook goed op de hoogte van deze demarches alvorens ze zijn ingestapt en mogelijks spelen ze er een actieve rol in. Voor de kleinere aandeelhouders van Vantage die nog overblijven is dit vervelender: de liquiditeit van hun investering gaat zo drastisch verminderen.
Hoeveel betaalde Exmar voor zijn participatie van 11,5%? Dat is niet openbaar gemaakt door Exmar, maar zullen we wel zien in de jaarresultaten van 2023 die in maart 2024 worden gepubliceerd. Passen we de regel van drie toe (11,5% van 326 miljoen USD beurswaarde), zou deze investering zo’n 37 miljoen USD hebben gekost aan Exmar. Het is echter niet zeker dat Exmar ook aan deze prijzen heeft gekocht. Hebben ze bijvoorbeeld in blok met een korting kunnen kopen van aandeelhouders die er absoluut uit wilden? Het zou kunnen.
Waarom doet Exmar deze investering eigenlijk in de eerste plaats? Dat is moeilijk in te schatten uiteraard. Enerzijds geeft Exmar aan sterk te geloven in de sector waarin Vantage actief is, anderzijds is het niet onaannemelijk dat Exmar mee een rol wil spelen in de manoeuvres die er momenteel bezig zijn in het aandeelhouderschap. Mogelijks wenst Exmar hier zich met de steun van andere partijen in te mengen met het oog op het verwerven van de controle over de vennootschap. Een andere mogelijkheid is dat Exmar er zich enkel in mengt in de hoop later zijn positie duur te kunnen verkopen. Opnieuw: we hebben er het raden naar. Sowieso zullen de jaarcijfers van 2023 in maart 2024 meer informatie bevatten en ons meer informatie geven over de vraag of de participatie bijvoorbeeld nog verder is verhoogd. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen: de familie Saverys hoopt er waarschijnlijk goed aan te verdienen.
Zeker dat het niet te kaderen is in de poging tot de delisting van Exmar zelf? We lezen dat sommigen denken of vrezen dat deze participatie een onderdeel is van de pogingen van de familie Saverys om Exmar van de beurs te halen. Opnieuw, we hebben er het raden naar. We zien op het eerste zicht echter niet onmiddellijk tekenen in die richting en vermoeden dat het er toch los van staat, maar we houden het vervolg in de gaten. Bij de familie Saverys is niks onmogelijk.
Hoe dienen wij als aandeelhouder van Exmar naar deze investering te kijken? Het spijt ons allereerst dat we in dit artikel niet meer feitelijke informatie hebben kunnen geven en meerdere keren veronderstellingen of hypotheses moesten poneren. Dat is inherent aan het feit dat er weinig informatie over deze investering wordt verschaft door Exmar. Daardoor zijn wij als minderheidsaandeelhouder wat op onze hoede hierover. We houden meer van transparantie en het uitvoeren van een duidelijke vooraf bepaalde strategie. Sowieso dienen we wel op te merken dat de familie Saverys als meerderheidsaandeelhouder van Exmar uiteraard er zelf ook alle belang bij heeft om geen suboptimale investeringen te doen. We hebben op dit moment geen enkele indicatie dat de investering in Vantage een benadeling voor de minderheidsaandeelhouders van Exmar inhoudt. We gaan er voorlopig van uit dat op dit vlak onze belangen gealigneerd zijn met die van de familie Saverys.
Sowieso houden we deze investering en de volgende stappen die Exmar hierin neemt in de gaten. We hopen hier op 28 maart 2024 bij de publicatie van de jaarresultaten 2023 meer duidelijkheid over te krijgen. We houden u verder op de hoogte.
2 Comments
Bedankt om dit verder op te volgen.
Ik kijk samen met jullie uit naar maart 2024.
Ondertussen hou ik de aandelen stevig vast wetende dat de waarde hoger is dan de beurskoers, en dat Saverex het uiteindelijk van de beurs wil.
Thanks!
Beste,
We naderen met rasse schreden de maand September ….de vraag die ik en nog wel andere aandeelhouders zich stellen is , Doet ie het of doet ie het niet? Zal Saverex een nieuw bod doen of juist niet,? Welke opties gaan er op tafel liggen ,?